december 2011,  Erwin Kelder en Ilse van der Vegte


Mag ik even voorstellen…

Nieuwe bewoners varkenshouderij “Drenthehoeve”

Donderdag,  1 december bezochten wij de nieuwe bewoners van de voormalige varkenshouderij  van de familie Schutte aan de Geesserraai 2a.

Begin dit jaar is het bedrijf overgenomen door het familiebedrijf Schuttert uit Ommen. De nieuwe bewoners, die er alweer 2 maand wonen, zijn genaamd: Erwin Kelder 27 jaar en samenwonend met Ilse van der Vegte ook 27 jaar.

Erwin is de bedrijfsleider van de “Drenthehoeve”, want zo heet deze vestiging,  en is geheel verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen op dit bedrijf. Hij wordt bijgestaan door 1 vaste medewerker en een ambulante werkkracht voor 25 uur. Daarnaast is er een vast team dat zaterdags de schoonmaakwerkzaamheden verzorgd.

Ilse is projectleider en adviseur in de agrarische sector varkenshouderij. Ze werkt bij het bedrijf  DLV gevestigd in Deventer. Elke dag pendelt zij heen en weer tussen woonplaats en Deventer (via Raalte) Zij is betrokken bij de nieuwbouw van varkensstallen en bemoeit zich vooral bij het ontwerpen van de stal en zorgt ervoor dat de diverse vergunningaanvragen naar behoren worden ingediend, denk hieraan b.v. milieuvergunningen, bouwvergunningen etc.

Erwin / Ilse:

“Sinds  de aankoop van dit bedrijf, begin dit jaar,  ben ik als bedrijfsleider aangesteld. Daarvoor was ik als medewerker al in dienst op één van de vestigingen van het familiebedrijf Schuttert. In de weekeinden helpt Ilse mee.

Tot op dit moment bevalt het ons goed hier,  wij wonen wel wat achteraf maar dat waren we wel gewend. Door de drukke werkzaamheden zijn wij er nog niet toe gekomen om kennis te maken met de buren. Dat staat nu boven aan op het lijstje van prioriteiten.

Direct na de overname is er een nieuwe voerinstallatie gekomen zodat de varkens nu  12 x per dag kleine porties consumeren. Normaal wordt er 3 tot 5 x per dag gevoerd. Er is nu continu wat te eten, in kleinere porties. Dat komt omdat er een sensor in de voederbakken zit en zodra het voerniveau onder deze sensor komt wordt automatisch voer bijgevuld. Dit is goed voor de varkens, voor de groei, maar ook voor de rust. Het voer is een brij van bijproducten uit de voedingsindustrie, aangevuld met die vitaminen en mineralen die nog in de voeding ontbreken. Al deze producten komen terecht in een grote mixer die het geheel mixt tot een brij. De bijproducten uit de voedingsproductie zijn meestal resten die voortkomen uit de patatfabriek, (ja voorgebakken patat!) gemalen broden, koekjesmix (thans ook pepernoten), maïs, tarwe, gerst enz.enz. De voedingsadviseur / leverancier adviseert welke voedingscomponenten er nog bij moeten.

Het( familiebedrijf) Handelshuis  Schuttert is een groot bedrijf en bestaat naast varkenshandel en - transport  uit de volgende varkensbedrijven:

-         Grenshoeve  ca 1200 zeugen (vermeerdering)

-         Polderhoeve ca 1200 zeugen (vermeerdering)

-         Haarhoeve    ca. 4000 vleesvarkens

-         Schanshoeve            ca.700 fokzeugen

-         Drenthehoeve           (Geesserraai 2a)              14.000 vleesvarkens

Vanuit de Drenthehoeve gaan per jaar ca. 33.000 vleesvarkens naar het abattoir in Coesfeld Duitsland. Het meeste vlees gaat daarna naar Engeland. Elke week worden er op vrijdag 600 of 800 varkens naar Duitsland vervoerd.

Het vervoer van varkens wordt door eigen vrachtwagens verzorgd. Het familiebedrijf Schuttert heeft o.a. ook nog een paardenhouderij / manage en akkerbouwbedrijf van ca. 360 ha, waarvan 80 ha. rondom de  Drenthehoeve is gelegen.

Een hobby van Erwin is het hebben van “charolais”-koeien. Een ras die in Nederland niet veel voorkomt, een enkele maal in natuurgebieden. Het betreft een stier, 4 koeien en 5 kalveren. De beesten staan bij zijn ouders in De Krim. Daarnaast heeft Erwin ook nog 2 Friese paarden en die staan hier op het bedrijf. De paarden zijn afgericht en Erwin heeft een koetsiersbewijs en wil deze hobby verder uitdiepen. Voorts beschikt het stel sinds kort over een puppy (Franse herder)

Namens het redactieteam van Kontakt heten wij dit stel van harte welkom in Nieuw Balinge.